schilderen

Zelf je binnenmuren schilderen, zo pak je dat aan

Wil je zelf de binnenmuren schilderen? Lees snel verder om te leren hoe je de binnenmuren schildert en lees stap-voor-stap wat je moet doen om je project tot een succes te maken.

1.  Kies je kleur

Doe inspiratie op bij verfzaken of woonwinkels. Wil je een warme of koele tint? Neutraal of verzadigd? Test de kleuren om te zien hoe ze er in de kamer op verschillende tijdstippen van de dag uitzien.

2.  Kies je gereedschap en materialen uit

Elk project is uniek en je kunt ander gereedschap nodig hebben, afhankelijk van de verf die je kiest en de staat van je muren. Maar deze gereedschappen heb je sowieso nodig:

  • Verf
  • Verfroller
  • Verfroller verlengstok
  • Druppeldoeken
  • Verfkwasten
  • Verfbak
  • Schuurpapier
  • Schilders tape
  • Vodden
  • Plamuurmes

3.  Bepaal hoeveel verf je nodig zult hebben

Om te bepalen hoeveel verf je nodig hebt, kun je gebruik maken van een verfcalculator. Je kunt deze online vinden bij veel verfspecialisten en verfmerken, waaronder histor.

4.  Bereid de muren en de kamer voor

Zorg ervoor dat alle meubelen en vloer bedekt zijn met een doek of lichtgewicht plastic zeil. Verwijder afdekplaatjes van lichtschakelaars en stopcontacten en breng schilderstape aan om stopcontacten en schakelaars te beschermen tegen verfdruppels.

5.  Meng je verf

Gebruik een houten verfstokje om de verf te roeren en roer tijdens het hele project vaak opnieuw.

6.  Kies je schilderstrategie

Werk van de bovenkant van de binnenmuur naar beneden. Als je donkere muren met een lichtere tint bedekt, plan dan drie lagen: je grondverf, plus twee lagen van de nieuwe kleur om te verzekeren dat niets doorschijnt.

7.  Zorg voor voldoende ventilatie

Zorg ervoor dat je ruimte tijdens het hele project goed geventileerd wordt door ramen open te zetten en ventilatoren te gebruiken. Je kunt het droogproces versnellen door de ruimte warm te houden en een ventilator te laten blazen. Als het een vochtige dag is, zal het veel langer duren voor de verf droog is.

8.  Opruimen

Ben je klaar met de binnenmuren schilderen? Verwijder al het schilders tape en het afdekmateriaal. Voor latex- en waterverven maak je de kwasten schoon met een sopje. Voor olieverven heb je terpentine nodig om de kwasten schoon te maken.

9.  Geef jezelf voldoende tijd

Hoeveel tijd je project zal kosten hangt af van de grootte van je kamer, de manier waarop je schildert en je vaardigheidsniveau. Een donkere tint op de muren gebruiken en het plafond en de sierlijsten schilderen zal langer duren dan alleen de muren in een neutrale kleur doen. Tot slot, vergeet niet rekening te houden met voorbereiding en opruimen.